• Pelleteldning

       

    Pelletsvärme

Värm upp med pellets

Uppvärmning med pellets är både kostnadseffektivt och kräver inte mycket underhåll - skötseln tar bara några minuter per tillfälle.

Spara pengar med pellets

Elpriset är rekordhögt och kommer sannolikt öka i framtiden. Uppvärmning med pellets blir därför allt mer attraktivt för villaägaren.

Med en modern pelletspanna eller brännare från Värmebaronen sparar du både pengar och värnar om miljön, då uppvärmning med träpellets är koldioxidneutralt. När träpellets förbränns släpper de ut samma mängd koldioxid som trädet absorberade när det växte.

Skötseln av våra pelletsprodukter är väldigt enkel, behöver bara göras några gånger om året och tar endast några minuter. Produkterna har genomgått hårda tester och uppfyller alla miljökrav. För att garantera högsta kvalitet sker all tillverkning i vår fabrik i Sverige.

Pellets

Hög verkningsgrad och enkelt underhåll

Med våra Pellmax-modeller kan du få upp till 20% högre verkningsgrad. Pannorna är konstruerade och optimerade för pellets. Isoleringen är konstruerad för att ge minimal värmeförlust jämfört med gamla pannor.

Vid pelletseldning värms både pannan och pannvattnet dels av pelletseldstaden och dels av rökgastuberna. Vid eldrift värms pannvattnet direkt av elpatronen. Vatten till radiatorkretsen tas ut via en shuntventil, där önskad temperatur till radiatorerna fås genom att blanda det varma pannvattnet med det kalla vattnet som kommer tillbaka från radiatorkretsen.

Konstruktionen är optimerad för att minimera aska och sot och dessutom krävs lite underhåll för att hålla pannan igång. Pannans rökgastuber är runda och har inga skrymslen som samlar sot och aska. Med den medföljande sotviskan sotas tuberna snabbt från en och samma lucka på pannans framsida.

Köksinsperation

Bibehåller husets ventilation

Att byta ut den gamla pannan mot en pelletspanna istället för värmepump gör att man bibehåller husets ventilation på det sätt huset är byggt för och undviker fuktproblem. Man slipper också byta till större eller fler radiatorer vilket man ibland måste göra efter man installerat värmepump.

I ett hus med självdragsventilation är den varma skorstensstocken ett måste för att undvika fukt i källaren och även fukt på vinden. Utomhusluft sugs in genom ventiler (och springor) och värms sedan upp av de varma radiatorerna. Sedan ventileras den förbrukade luften ut genom kanaler i skorstenspipan och/eller genom pannans luftintag.

Har du trångt i källaren?

För inmatning av pellets till din panna används pelletsförråd. Dessa tar ofta upp stor yta och för dig med en trång källare är det inte alltid optimalt.

Du kan komplettera din Pellmax med vårt kompakta Pelletsförråd 200. Du får en snygg installation som tar liten plats.

Pelletsbrännare

   

Säkerhet

Genomtänkt upptändning eliminerar risken för att rökgaser ansamlas i pannan och antänds med explosiv kraft (ett problem med vissa pelletsbrännare). Brännaren ventilerar både sig själv och pannan under uppstart. Sedan startar den lugnt och försiktigt med minimal rökutveckling. Viking Bio var den första pelletsbrännaren med denna typ av tändning. Lågan byggs stegvis upp till inställd effekt. Temperatur i fallrör och omgivning kontrolleras. Lågan övervakas av fotocell. Skulle brännaren av någon anledning misslyckas med att starta så blåser den ur alla farliga rökgaser ur pannan innan den stannar.

Tillförlitlighet

Brännaren har inga rörliga delar förutom fläkten. Alla delar som blir varma är tillverkade av högtemperaturbeständigt, syrafast rostfritt stål av allra högsta kvalitet. Viking Bio pelletsbrännare har mycket tillförlitlig elstart. Startelementet övervakas så att det inte kan överhettas. Det är därför ovanligt att elementet behöver bytas, ett vanligt förekommande problem på många andra pelletsbrännare.

Lättskött

Brännaren sitter fast med lättåtkomliga snabbfästen. Elanslutningar och pelletsmatarslang har snabbfästen. Du lossar enkelt brännaren från pannan på c:a 10 sekunder. Brännaren är lätt och enkel att bära.

Brännaren har inga rörliga delar förutom fläkten. Alla delar som blir varma är tillverkade av högtemperaturbeständigt, syrafast rostfritt stål av allra högsta kvalitet.

Anpassningsbar

Viking Bio 20 har en framåtbrinnande låga precis som en oljebrännare. Därför passar brännaren i alla pannor, även i "trånga" pannor som CTC 1100/1200/2200, Nibe City m fl.

Viking Bio är enkel och billig att installera. Konverteringssats till CTC:s pannor finns att beställa.