• Vedeldning

    Det naturliga valet är även det billigaste

Värm upp med ved

Oavsett om du har egen skog eller köper kluven ved är uppvärmning med ved det billigaste sättet att värma upp ditt hem. Värmebaronens vedpannor är både enkla att tända och lätta att sköta.

Enkelt att tända en vedpanna

Det naturligaste valet är även det billigaste

Att äga skog är för många både en trygg investering och en livsstil. Ett avundsvärt liv i samklang med naturen där man på sommaren får se träden växa och vintertid känner den där speciella värmen omfamna huset som bara en vedpanna kan skapa – med vetskapen att varje vedklabb hanterats av ens egna händer.

Men, oavsett om du har egen skog eller köper färdigkapad och kluven ved är uppvärmning med ved det billigaste sättet att värma upp ditt hus. Ved är dessutom ett förnybart bränsle och påverkar därför inte klimatet. I en modern vedpanna förbränns även för människan skadliga sotpartiklar.

Vedhantering

Lövved har som regel ett högre energiinnehåll än barrved. Veden ska vara torr och ha en fukthalt på 10-20%. Om veden är fuktig, åtgår en stor del av dess energi till att torka den, förbränningen försämras och risken för tjärbeläggning ökar.

Ekved ska vara väl torkad, mer än tre år, eller blandas med andra träslag för att undvika syrainnehållets negativa faktorer.

Vedklamparna ska anpassas till eldstaden, längden bör vara ca 50 cm och grovleken så att tre till sex vedklampar får plats på bredden.

 

Förvaring av ved

Efter kapning ska veden klyvas, ju mer den klyvs, ju snabbare och lättare torkar den. På vedklabbar, som är svåra att klyva, kan barken skalas av, så torkar dessa fortare. Färsk ved är lättast att klyva.

Veden ska inte ligga direkt på marken, då tar den till sig fukt istället för att torka. Helst ska den förvaras under tak men så att sol och vind kommer åt att torka den. Sluttorkning sker lämpligen i pannrummet, två till tre veckor innan den används. Efter detta är fukthalten på ca 20%.

Tändning av pannan

Lägg ett litet knippe stickor i botten och fyll sedan hela eldstaden med ved. Tänd med gasoltändaren under cirka en minut. Du får snabbt en bra och miljövänlig förbränning samtidigt som du sparar mycket tid.

Värmebaronen Vedhantering

Sota, fyll och tänd på bara fem minuter

Många tror att det är svårt och omständligt att elda med ved. Men med marknadens mest lättskötta vedpannor, klarar du eldningen på högst fem minuter per dag – utan att smutsa ner dig.

Pannornas höga verkningsgrad gör att veden räcker länge samt att det blir långt mellan eldningstillfällena.